Sommar & sol, åh vad underbart!!!

Jaja, jag vet att det är vår, men jag vill kalla det sommar.

Jag säger bara en sak kära vänner, glöm nu inte utnyttja solen som fan. Utnyttja varje liten stråle. Fast att detta av långa land har mycket att erbjuda är olyckligtvis sol inte en av dem sakerna.

 

Solen har många nackdelar som fördelar. Nackdelar, jo för stark sol kan leda till bränna och massa andra tråkigheter, men varför ska vi fokusera på det? Äsch! Nu tar vi fördelarna vetja!

Av solen blir vi, (som de flesta vet) glada, bruna och framförallt VARMA! Men det finns även andra positiva effekter med solen. Solen ger oss D-vitamin, vilket många i nordiska länder har brist av. Brist av D-vitamin resulterar till trötthet och massa andra tråkigheter som man vill undvika!

 


Varför sola?

Vi har länge berikat mat med D-vitamin, det är enkelt, men efter det att toxiska reaktioner uppstod hos barn slutade man berika maten med detta vitamin. Idag tillsätts det endast till fettsnål mjölk och margarin i Europa dock i USA berikar man mjölk och juice. 

Vad är D-vitamin?
Hormon: 
• Steroid prohormon 
• Kan syntetiseras i kroppen och har liknande funktion som andra steroida hormoner 
• Aktiv form som metaboliseras via lever och njurar och transporteras till andra organ 

Varför heter det då vitamin?
• Biosyntes kan vara inadekvat 
• Konsumtion kan kompensera minskad biosyntes 

D-vitamin bildas i vår hud genom att solljus som träffar huden omvandlar föregångare av vitamin D till D-vitamin. Det tar 30 minuter för detta att ske, och efter 18 timmar finns vitaminet i vår blodbana. Vi kan aldrig överdosera D-vitaminet om vi får det via huden, men vi kan få för mycket om vi tar det i tablettform.  

Mellan mars och oktober har vi mest sol i våra breddgrader. UVB-strålarna förekommer allra rikligast en solig sommardag mellan klockan 11 och 14. Är det molnigt kommer mest UVA strålar ner till oss. 

För att D-vitamin ska kunna bildas behövs direkt sol. Sola alltså ej under parasoll, eller med solskyddskrämer, 15 - 30 minuter, det räcker för att bilda D-vitamin. Idag vet man dock inte om vi behöver sola hela oss eller om det till exempel räcker med att sola ansikte och händer. Ytterligare forskning behövs. Utifrån risken för att cancer ska uppstå av för mycket solande bör vi inte sola mer än 10-30 minuter (beroende på solstyrka och hudtyp) och sedan ta på kläder som solskydd, solskyddskräm kommer i andra hand. 20-åringar har, jämfört med 80-åringar, mycket lättare att bilda D-vitamin. Det beror på att koncentrationen av ämnet som bildar D-vitamin i huden avtar med stigande ålder. Är huden förtjockad och har mycket pigment motverkas en del av solens våglängder (de korta) och vi får som resultat av detta för lite D-vitamin. Äldre är försiktigare med solen, och bor man t.ex. på sjuk-/ålderdomshem innebär det oftast att man ej kommer ut i solen så mycket. Att då ge D-vitamintabletter är bättre än ingenting a ls. 

Finns det depåer?
Det finns ingen signifikant depå av D-vitamin i levern (förutom i vissa fiskar och vattendjur). UVB-ljus behövs, och det vi får under sommaren kan vi inte "samla på oss" och "lagra" i mer än 1 månad. Vintertid bör vi äta fet fisk som innehåller D-vitamin 2-3 ggr/vecka. Detta för att kompensera den sol vi då saknar. Vi kan också ta extra vitamin på vintern. 

Vad händer vid D-vitaminbrist?
• Rakitis hos barn (inadekvat minarelisering vid benbildning) 
• Osteomalaci hos vuxna (minskad mineralhalt i förhållande till benmatrix) 

(KÄLLA: Texten ovan tagen från "http://thyroid.se/content.php?ArtID=156&CatID=10")

Se till att SOOOLA nu! För att vara på den säkra sidan bör man använda solskyddskräm, och NEJ det behöver nödvändigvis inte hindra dig fär att bli brun.  Det finns massa bra solskyddskrämer ute på marknaden som ger färg samtidigt som den skyddar. Det är värt det i längden! Se nu även till att ni är försiktiga i början. Vissa människor är känsligare för sol än andra, och har därför lättare för att bränna sig. Att bränna sig r oerhört farligt för hyn.


Men förövrigt, bara njuuuuut!


Nordafrikan? Saudi? Buddist? Spansk turist? Kung?

Skulle någon kunna vara snäll och ta sin tid och förklara lite vad han har för stil? Självklart byter människor stil lite då och då, inget underligt med det. Ibland är man sportig, andra dagar något annat. Men denna stil går inte ens att kategorisera. Vissa kläder är afrika-ispirerade med buddistisk touch.
Hjälp..
Turist på Las Palmas?
Denna bild skulle passa på en annanas förpackning.

April April?

Visst, vi har alla våra interna skämt med någon nära eller i grupper, och vi kan alla ta skämt, men har det någonsin slått er vad som ligger bakom det, rent biologiskt? När vi skrattar utlöser vi endorfiner, samma kemikalie som utlöses när man dricker alkohol, röker, tar droger, har sex eller tränar intensivt. Vi mår bra helt enkelt av att skratta, något intuitivt. Men visste du att en annan kemikalie, oxytocin, verkar leda till starkare sociala bindningar? Så genom att skratta, eller att få din sociala grupp att skratta drar du samman gruppen mer och mer.
Det verkar ändå stämma in med mina observationer av vängrupper. De som brukar apflabba tillsammans verkar ju ändå vara de grupper som är mest sammansvetsade. Vad kan det säga oss? Jo, vi kanske borde skämta mer, i alla fall på ett sätt så att vi får våra medmänniskor att skratta med oss. Tycker att det är så sorgligt att skoja på någon annans bekostnad om inte den personen är med på skämtet.

Det undermedvetna är ett ämne som är i konstant fokus, men hur stor roll det egentligen spelar i handlingar som vi gör är en fråga som jag får svar på gång efter gång. Ny forskning har visat att rulltrappor kan spela en stor roll i våra handlingar. Dubbelt så många shoppare som åkte upp för en rulltrappa donerade pengar direkt efter jämfört med de som åkt ner en rulltrappa. Liknande resultat hittades i en annan studie, och ett annat par studier antyder att höjd är faktorn som får oss att ändra vårt beteende. Nu vet var ni ska ha ert stånd nästa gång ni samlar in pengar ;)
Informationen är tagen från ett par nya artiklar från http://www.scientificamerican.com

Här är något för er med en liten känsla för fysik och vetenskap! Fysikbattle mellan Einstein och Stephen Hawking http://www.youtube.com/watch?v=zn7-fVtT16k&feature=

RSS 2.0